maandag 1 juli 2013

Maak je verkoopgesprek lekker to-the-POINT

In een tijd waarin producten steeds meer op elkaar lijken. Waar klanten steeds meer keuze hebben bij wie ze kopen. En het niet meer vanzelfsprekend is dat dat bij jou is, is een to-the-POINT gerichte klantbenadering meer dan welkom. Dus wacht niet langer en "Maak je POINT" Waar staat POINT voor?

Persoonlijk betrokken & Plezier
Oplossingsgericht
Initiatiefrijk
Nut en toegevoegde waarde leveren
Toegankelijk zijn

In dit artikel de eerste letter van POINT. De P van ....
Persoonlijke betrokkenheid
Mensen kopen van mensen. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Sterker, jij en ik zijn van doorslaggevende betekenis of iemand met ons zaken doet. Dat betekent dat onze persoonlijke betrokkenheid en benadering echt het verschil maakt. En begrijp me goed. De vraag die ik nu stel is niet zweverig of soft. Ik sta met beide benen op de Rotterdamse grond. Verkopen moet. Zonder verkopen kan er niets bestaan. We hebben het over de manier waarop. Van wat voor type verkoper koop jij liever?
"Ga je naar klanten alleen maar om een order te scoren of heb je er plezier in iemand te helpen met wat hij nodig heeft?" Die order krijgen is niet het doel, het is het gevolg van wat we erin stoppen. Door positieve persoonlijke betrokkenheid krijg je andere gesprekken en de kans op meer en betere orders.

If you don't buy it who is gonna buy it
Jouw overtuiging en plezier in jouw product is het halve werk. Je wordt vaak op de proef gesteld. Want je komt langs de weg regelmatig mensen tegen die niet zo overtuigd zijn van jouw product. Kan je daar tegen? Heb je er begrip voor dat iemand anders een andere overtuiging heeft? Ben je bereid daar naar te luisteren? Dat wil niet zeggen dat je dan klaar bent met het gesprek. Zolang je de waarde inziet van jouw product en begrip hebt voor iemands "point of view" ga je vanzelf de juiste vragen stellen.  Volg je principes. Dan zit je altijd goed. Niet iedereen hoeft van je te kopen.

Verkopen of kwaliteit van leven verbeteren
Richard, een verkoper van nierdialyseapparatuur die ik een paar jaar geleden coachte realiseerde zich dat hij geen nierdialyseapparatuur verkocht, maar de levenskwaliteit van mensen verbeterde. Met de apparatuur die hij verkocht hoefde mensen niet meer naar het ziekenhuis, konden thuis de dialyse doen, voelde zich dus minder afhankelijk en hielden ineens tijd over voor andere dingen. Richard beseft dat hij met zijn product het voor mensen een stukje makkelijker en leuker maakte.
Zijn salesresultaten  gingen niet alleen omhoog, het allerbelangrijkste is dat hij weer plezier heeft in zijn werk.

Stoppen of doorgaan
Gister keek ik de film "Amazing Grace" waarin de 18e eeuwse politicus William Wilberforce zijn leven lang wijdt aan het afschaffen van de slavernij. Een tijd waarin de politiek niet klaar lijkt te voor zijn boodschap. Hij keert dan ook na enkele jaren ziek en  gedesillusioneerd terug naar het platteland. Daar vindt hij nieuwe kracht om zijn strijd voort te zetten. Uiteindelijk slaagt hij erin na 20 jaar de slavernij in het Britse Rijk af te schaffen. Ik weet het, dit is natuurlijk een "groot" voorbeeld. Maar misschien ervaar jij ook wel eens tegenslag in je werk. Zodra je dat voor lief neemt en weet waar je voor staat en gaat brengt niemand je van jouw pad af.

Verkopen een vak of een baan
De manier waarop je verkopen beleeft bepaal je natuurlijk zelf. Ik vind verkopen een prachtig vak. Vaardigheden kan je leren. Kennis van je product en de markt is een kwestie van tijd insteken. Maar de doorslaggevende letter in het verkoop"vak" is de A. De A van Attitude. De manier waarop je bent ingesteld, hoe je tegen de dingen aankijkt. Zie je het glas halfvol of halfleeg  is een persoonlijke verantwoordelijkheid. En dat is tegelijkertijd het goede nieuws.  Je kunt aan de omstandigheden niets doen, maar je kunt er altijd wel iets mee doen. Maak je POINT, dus wees Persoonlijk betrokken en heb Plezier, wees Oplossingsgericht, Initiatiefrijk, Nut en waarde leveren en blijf alle tijden Toegankelijk. 
Dat je maar lekker veel goede aPOINTments mag maken met een goede afloop! 

Volgende keer over de O van Oplossingsgericht en het stellen van de juiste kwaliteitsvragen.

POINT is geregistreerd als handelsmerk bij Merkenbureau voor de Benelux.
POINT wordt als lesmateriaal ontwikkeld voor vmbo, mbo en hbo in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten