maandag 29 oktober 2012

Kleine moeite grote impact




David, een bevriende zakenrelatie rijdt al zes jaar Duitse auto’s. Eerst een Polo, toen een Audi A4 en nu een dikke comfortabele A8. Al die jaren koopt hij zijn auto’s bij dezelfde dealer. Vorige week zaten we wat te kletsen over de economische omstandigheden en de impact daarvan.

David vertelde dat zijn dikke Audi over een half jaar uit de lease gaat. Het verbaasde hem dat hij nog niet gebeld was door zijn dealer. “Over een half jaar gaat deze auto uit de lease. Maar ik ben nog niet één keer gebeld om eens te komen praten of een proefrit te rijden in een andere auto. Als ze me bellen van BMW stap ik zo over.”

Ik vroeg David wat hij dan van zijn dealer verwacht. “Nou op zijn minst een telefoontje. In al die jaren ben ik nog nooit gebeld. Ik begrijp dat niet. Mails krijg ik genoeg. Maar een telefoontje, even persoonlijke aandacht, laten weten dat je met me bezig bent. Ik stel dat echt op prijs. En niet alleen als je me nodig hebt. Trouwens het moet toch te zien zijn dat ik over een half jaar toe ben aan een nieuwe auto?”

De volgende dag (27/10) lees ik in het Financieel Dagblad: “Autoverkopers mogen geen klant meer laten lopen in de huidige malaise.” In het artikel zegt een verkoper die onder steeds hogere druk komt te staan: “Er mag niets meer misgaan in het verkoopproces. Als dat wel gebeurt moeten we verantwoording afleggen bij het hoofdkantoor en verklaren waarom deze klant geen auto heeft gekocht.”

Hoe makkelijk kunnen dingen soms zijn. Natuurlijk zijn de omstandigheden anders dan ze zijn geweest. Maar dat betekent niet dat je moet afwachten tot er iets gebeurt. Je hebt ook dingen in eigen hand. Ieder moment. 

David is een symbool voor velen die zitten te wachten op jouw initiatief. Dus denk niet dat je tot last bent en accepteer dat je resultaat niet 1 op 1 is. Gewoon doen is voldoende.

David zal weer zeker bij zijn dealer kopen zodra "ze iets van zich laten horen"....al wordt het dit keer een iets kleinere vertrouwde hij mij toe.

Ik wens je veel geluk & goede zaken,


Frank

dinsdag 23 oktober 2012

Tools drives behavior and behavior drives results




In managementcoaching kom ik regelmatig managers tegen met de volgende situatie:

"Ik heb precies verteld wat ik van hem verwacht en we hebben daarover een afspraak gemaakt. Vervolgens zie ik geen verandering en moet ik er zelf achteraan. Ik wil dat niet meer. Ik wil dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen. Hoe zorg ik daarvoor? "

Met het toepassen van de "behavior-tool" 
Uitspreken, Bespreken, Afspreken en Voortgang bespreken zet je zelf een nieuwe beweging in gang met als gevolg dat medewerkers:

- steeds meer zelf leiderschap nemen voor het verbeteren van hun prestaties
- zelf verslag doen van hun vorderingen
- initiatief en akties nemen
- groeien in hun ontwikkeling
- zich nog meer betrokken voelen
- plezierige en efficiente werksfeer creeeren waarvan iedereen beter wordt
.......en jij meer rust, structuur, overzicht en tijd wint om nieuwe resultaten te boeken.

Vier stappen die je daarvoor nodig hebt:

1. Uitspreken
Spreek kort en helder jouw onderwerp uit. Dat kan van alles zijn. Je uitspreken bijvoorbeeld over het functioneren en helpen ontwikkelen van een medewerker tot een idee dat je hebt en samen wil onderzoeken hoe daar invulling aan te geven.

2. Bespreken
Bespreek samen de situatie en laat de verantwoordelijkheid bij de medewerker. Het belangrijkste is dat je vragen stelt. Laat de ander nadenken over wat hij/zij ervan vindt. Hoe zie jij dat? Welke mogelijkheden zie jij? Hoe wil jij het aanpakken? Geef sturing en tips waar nodig. Hanteer dus altijd het principe: 
Zelf bedenken is zelf doen.

3. Afspreken
Maak afspraken over de actie die wordt ingezet en maak het smart.
Bij een stevig gesprek zijn de afspraken anders dan bij een orienterend gesprek.  
"Wat wil jij hierover afspreken?" "Welke afspraak wil je hierover met jezelf maken?" en "Waarop wil je worden aangesproken?"
zijn vragen waarmee je verantwoordelijkheid en leiderschap bij medewerkers stimuleert. Maak een afspraak over de terugkoppeling van de medewerker over de vorderingen.
Vraag wat hij/zij van jou verwacht en geef aan wat jij daarin doet. 


4. Voortgang bespreken en aanspreken
Zorg voor een veilige sfeer. Geef een medewerker gelegenheid de vorderingen toe te lichten en zich uit te spreken. Luister aandachtig. Leren en groeien betekent ook fouten maken. Accepteer dat en geef suggesties hoe het anders kan. Jouw manier van aanspreken is afhankelijk van de situatie. 
Wees to the point over de vorderingen en vraag door als het niet helder of volgens afspraak is. Maak nieuwe afspraken en herhaal de vier stappen zo nodig en wenselijk....totdat je beide tevreden bent over de vorderingen!

Veel plezier met het ontwikkelen van leiderschap in je team!


Frank